2017. december 9., szombat

TALAN - 16 - A fehér vadász titkai

Már hajnal volt, Talan a hatalmas terasz kőkorlátját támasztotta a könyökével, arcáról még szedegette a sminkes munkájának maradványait, miközben bele-belekortyolt a sörébe. A vendégek után már takarított a megrendelt személyzet. Dorothy szinte hangtalanul közelítette meg a félvért. Gyengéden végigsimított a férfi hátán és vállán, ahogy mellé lépett.
– Hogy nem fázol? – jegyezte meg egy mély sóhajjal a nő, hitetlenkedve ingatva a fejét. Talan elmerült a gondolataiban, igazán nem is tudta mit mondjon Dorothy szavaira. Agyban egészen máshol járt.
– Mi történt? – kérdezett rá a doktornő a véresen végződő édes kettesre.
Talan még mindig a sötét messzeségbe merengett, vállai közé húzva a nyakát, lassan felegyenesedett s szembe fordulva Dorothyval, csípőjét a korlátnak támasztotta.
– Nem emlékezett rám – ingatta a fejét a vadász. – Nem tudom pontosan mit csináltak vele, de már nem dobog a szíve.
– Tessék? – Dorothy szemei döbbenten kerekedtek el. – Az meg hogy lehet?
– Egy vámpírnak nem dobog a szíve. Hallhatatlan, mivel ha úgy vesszük már eleve halott – magyarázta Talan, legalábbis próbálta. – Csak sejtem mit tehettek vele.
– Megölték?
Talan borús arckifejezéssel bólogatott, közben mélyre szívta a levegőt.
– Megölték, aztán Nicholas Going vámpírt csinált belőle. Erre meg van a saját rituáléjuk. Úgymond teremthetnek olyasvalakiből vámpírt, aki meghalt. Azt pedig a gyermeküknek tekintik, mivel ők alkották, vagy valami hasonló.
– Szóval megölték, hogy vámpírt csináljanak belőle?
– Igen – bólintott Talan. – Még nem egészen tudja uralni a vérszomját sem.
– Tényleg provokáltad?
– Naná!
– Miért? Az istenért, Talan! Meg is ölhetett volna! Nem érezted, hogy baj lesz? Rosszabb állapotba kerültél, mint a pincébe amikor…
– Vért adtál nekem? – mosolygott a vadász a nőre, borostyán barna szemének tekintetét Dorothyéba fúrta. – Akkor még fogalmad nem volt, hogy ki vagyok, mégis… Én majdnem elvettem az életedet és te annak ellenére…
– Tiszta lappal kezdünk, emlékszel? Ne is emlegessük a raktárt. Rendben? – torkolta le a félvért Dorothy.
– Rendben.
– Szóval, miért provokáltad?
– Mert ha ő nem is emlékezett rám, én rá, igen! Ha iszik a véremből, akkor látja az emlékeimet – magyarázta Talan. – Biztos, hogy időbe telik, amíg mindenre emlékezni fog, de az tuti, hogy elindult benne a folyamat!
– Ezt honnan tudod, ilyen biztosra?
– Kimondta a nevemet! – Talan arcán halvány, de diadalittas mosoly jelent meg. – Én nem mondtam neki, de ő kimondta, ahogy Nicholas magával cipelte. Visszanézett rám, és suttogta a nevemet! Ha már erre emlékezett, emlékezni fog! Mindenre!
– Úgy legyen! Drukkolok neked! – Dorothy fázósan bújt a férfi mellkasához, s Talan melengetve dörzsölte a nő vállait, ahogy magához ölelte.
A vadász csak egy pillanatra látta Adele alakját az ablakon túl, amint őket figyelte, s aztán vissza is húzódott az asszony, amikor a félvér felfedezte őt.
Talanban megszületett az elhatározás. Eddig azért nem merte meginni Ivan vérét, mert nem akarta benne látni a társa halálát. Ma éjjel viszont szembesült azzal, hogy az egykori tanító hazudott neki, egyáltalán nem ölte meg Haleyt! Vagy! Éppen ő volt, aki megölte és Going, - hogy életben tartsa az unokahúgát - vámpírt csinált belőle. Most már tudni akarta az igazságot, mert túl sok volt a kusza szál, és a megválaszolandó kérdés.
– Most jól jönne a pince a bilincsekkel – motyogta a félvér.
– Miért is? – ráncolta a homlokát a doktornő.
– Tudod, én is olvasok a vérben. Legalábbis volt, aki ezt állította – magyarázta félszeg mosollyal a vadász – Igaz másképp, mint te.
– Sejtettem.
– Megpróbálnám – fújta mély lélegzetet véve Talan. – Mivel szándékosan még soha nem csináltam, jó lett volna zárt, biztonságos helyen, de ha más nincs, legfeljebb félrevonulok valahová. Nem akarok közben senkinek sem ártani.
– Itt is van laborom – mondta ki Dorothy, tekintetét a félvérébe fúrta. – Tudok rád vigyázni. – ajánlotta a nő.
– És a nevelőanyád?
– Mi van vele?
Talan zavartan kapta félre a tekintetét. Nem tudta, hogy megoszthatja-e bizalmatlanságát és fenntartásait az asszonnyal kapcsolatban. Dorothy annyit mesélt neki arról, hogy mennyi mindent köszönhetett a nevelőszüleinek, nem akarta befeketíteni őket a hálás gyermek előtt.
– Láthatóan, nem tetszik neki, hogy itt vagyok – mondta végül a félvér. – Nem akarok visszaélni a türelmével. Sokkolni sem akarom a jelenlétemmel.
– Nem sokkolod! – nevetett fel Dorothy.
– Hát nekem nem úgy tűnt – ingatta a fejét Talan.
– Senkinek nem hagyom, hogy bántson – jelentette ki határozottan a nő. – Bármi is vagy, egy vérből valók vagyunk! Az vagyok, ami te, ha tetszik nekem, ha nem. Majd megbarátkozom vele én is, és majd más is. Bár tagadhatatlanul valótlannak tűnik ez az egész, és sokszor azt mondom magamnak, hogy oké, majd felébredek és ez hülyeség… – Dorothy belenézett a vadász meleg barna, szomorú szemeibe, borostás arcát a kezébe vette. – Lehet, hogy fogok sok hülyeséget kérdezni, meg bután viselkedni… csak azt kérem, légy velem türelmes.
Talan belecsókolt a nő tenyerébe, aztán magához húzta, és szorosan átölelte.
– Én sem hagyom senkinek sem, hogy bántson téged, erre megesküszöm!



Egy kisebb katakomba rendszer volt a hatalmas kastélyszerű erődítmény alatt. Hideg volt, nyirkos, és mint egy labirintus, Dr. Corbet mégis otthonosan mozgott a kanyargó folyosókon.
– Na, itt tuti nem fog meghallani senki – morogta Talan, ahogy követte a nőt. – Most végleg kinyírhatsz, ha akarsz.
– Fejezd be! – Dorothy tettetett haraggal vállon bokszolta a félvért.
A labor sokkal felszereltebb, és tágasabb volt, mint ami a kertvárosi ház alatt volt berendezve. Fényáradat öntötte el, ahogy a doktornő világítást kapcsolt.
– Wao! Pazar! – biccentett elismerően Talan, sétálgatva legeltette a szemét a sokféle műszeren.
– Hogy gondoltad? Hogy szeretnéd? – Dorothy körbemutatott a helyiségen. – Elég egy zárt helyiség, vagy biztonságosan szíjazzalak le?
– Azt hiszem, az utóbbi – motyogta Talan s készségesen sétált a szíjakkal ellátott műtőasztal szerű fekhely mellé.
– Rendben – bólintott a doktornő.
Dorothy asszisztált az előkészületeknél, próbálta a lehető legkényelmesebben megoldani a fekhelyet a vadásznak. Ahhoz ragaszkodott, hogy mindenfajta műszert meg érzékelőt tapasszon a férfire, mert figyelni akarta az életfunkcióit, hogy azonnal közbe tudjon lépni, ha a félvérnek szüksége lenne rá. Nézte, ahogy Talan egy húzásra megitta Ivan vérét, ami még a kis üvegben maradt.
– Minden úgy van, ahogy kérted – mondta csendesen Dorothy. – Itt megy majd az altató – mutatta az infúziót az ágy mellett, aztán egy maszk felé lendítette a karját -, azon egészen minimális mennyiségű ópiumot fogsz lélegezni be. Itt leszek végig, nem hagylak magadra. – Egy biztató mosollyal simította végig a férfi karját, ahogy Talan közben elhelyezkedett az ágyon.
– Te jobban izgulsz, mint én – motyogta Talan egy szomorú mosollyal. – Ettől több kell nekem, hogy megdögöljek. Ezt az apád mondta!
Dorothy fátyolos szemmel rögzítette a félvér végtagjait, gyakorlott mozdulattal szúrta a karjába a tűt, aztán megállt felette, kezében a maszkkal.
– Itt ne merj hagyni, mert kinyírlak! – mondta remegő hangon a nő, aztán egy hirtelen mozdulattal arcon csókolta a férfit, majd felhelyezte rá a maszkot. Addig állt felette, amíg a félvér egyre laposabbakat pislogva, végül lehunyta hosszú fekete szempilláit.
Dorothy csak eztán merte kiengedni a könnyeit, amit aztán sűrűn törölgetett is, miközben még ellenőrizte Talan életfunkcióit. Végül a laboratóriumi hosszú asztal mellé sétált, és a laptopját maga felé fordítva leült mellé. Nem tudta meddig kell majd őrködnie a félvér vadász felett, azt meg pláne nem, hogy meddig fog tartani és mi történhet mind e közben, de eltökélt volt.
Talan pedig csapkodó gondolatokkal sodródott egyre mélyebb álomba. Már nem volt visszaút. Meg fog tudni majd mindent, amit az elkövetkezendő idő alatt a testvére vére felfed előtte. A kendőzetlen igazságot, ki tudja még milyen titkokról, s talán olyanokról is, amikről eddig tudomása sem volt. Tisztában volt vele, hogy szinte át fogja élni a gyermekkorától kezdve Ivan emlékeit és érzéseit. Most megtudhat róla többet, mint bárki más eddig. Úgy ismerheti meg a testvérét, mint akkor se, ha együtt nőttek volna fel…
Éles fájdalom hasított a testébe, mindene belefeszült. Mintha szaggatták volna a húsát. Felordított, izmai szabálytalan remegésbe kezdtek a pánik félelemtől, a megalázottság marta a lelkét. Egy ismerős hang ordított.
– Akkor döglessz meg, amikor én azt megengedem! Megértetted?! – hallotta, s megütötte a felismerés. Bardwell ugyanezeket mondta neki, mikor arcon rúgta őt a cellában. Valami szöges ostort használt az ismeretlen férfi, amin már vér vöröslött. Ivan vére.
Hány éves lehetett?
Nem tudta.
Az ő szemszögéből az érzéseivel együtt élte át, a tehetetlen dacos dühöt minden ütés alkalmával és a kiszolgáltatott félelmet.
Sötét pince volt, a szűk ablakokon vastag rácsok, speciális keretben…
Pincében tartotta! A férfi, aki folyamatosan ütötte és ordítozott vele, pincében tartotta.  – szűrte le Talan abból, amit megtapasztalt és látott.
Alumínium tálban csúszott felé az étel, ami szabdalt nyershúsból állt. Ahogy felé nyúlt látta a kezein a nehéz bilincseket.
Láncra volt verve!
A fém véresre dörzsölte a csontsovány, gyermeki kezeket.
Még gyerek volt! Fiatalabb, mint ő!
Talan légzése szabálytalanná vált, elborította a tehetetlen düh, ahogy a saját tudata kerekedett felül, s elborzadva szembesült Ivan kegyetlen gyerekkorával…
A verések és ütlegelések emlékeit olykor felváltották más képek. Rendőrségi előállítások, egyenruhás férfiak, ahogy kezet nyújtottak felé, barátian köszöntötték.
Kissé megzavarodott, összemosódtak a saját emlékképeivel.
Vagy mégsem?
Fegyveres akciók, veszélyes helyzetek, s visszatérőn megjelenő arcok. Legtöbbször öt emberé, két nőé és három férfié. Lövöldözés, pattogó utasítások… aztán megkönnyebbült fáradt mosolyú arcok…
Ivan úgy dolgozott, akárcsak ő. Fejvadászként. Ami Talan figyelmét felkeltette, az az állandóan feltűnő öt személy.
Vagyis csoportban dolgozott! Nem egyedül!
A bevillanó emlékek között az egyik nő arcvonásai valahonnan ismerősnek tűntek a félvérnek, de a képek tovaszaladtak, nem volt alkalma jobban megfigyelnie.
Váltakozva jöttek a kellemes percek és a véres, ütlegek, kemény fegyelmezés emlékei.
Egy autó szélvédőjéből látta csak egy pillanatra Ivan akkori arcát, s így meg tudta saccolni a korát is. Huszonéves lehetett, rapper stílusban öltözködött, s fejére húzott kapucnitól csak a borostás arcát látta.
Tehát az apja, még fiatalemberként is kemény pórázon tartotta, a szó szoros értelmében! Újra és újra előjöttek a pince képei, a fájdalmas kínzások, amikbe már érezte, hogy megkeményedett és egyre jobban belefásult a vadász…
Testét kellemes borzongás járta át, gerince belehullámzott a mozdulatba, ahogy billent a csípője, egyre erősödő mozdulatokkal, szaporább légzéssel, haladt a kielégülés érzése felé. Mindene belefeszült, amikor kiengedte a hangját.
Arcát jóleső morgással a nő forró testhez dörgölte, élvezte a közelségét, és kényeztetve csókolgatta a finom bőrt. Félrehúzta a nő arcába omló gesztenyebarna haját. Vonásai döbbenetesen hasonlítottak Dorothyra!
Dorothy anyja! Biztos, hogy ez a nő az anyja!
A boldogság képei közé egyre gyakrabban az aggodalmas arckifejezéssel váltott pillantások vegyültek… majd újra ordibálás… és verés… kín.
– Ha nem te teszed meg, akkor majd én! – dübörögte az ismeretlen férfi. Csak az alakja rajzolódott ki a pince nyirkos sötétjében, miközben Talan átérezte Ivan fájdalmát, küzdését a levegőért. Valami a nyakára szorulva fojtogatta hol jobban, hol kevésbé. Az elgyengülés érzése már ismerős volt a félvér számára. Akkor tört rá ilyen, ha már a kiszáradás határán volt. Most csak a semmibe meredve, tátogva kapkodott levegő után, miközben marta a pince betonaljzatát.
– Vagy te végzel vele, vagy végig fogod nézni, ahogy elevenen eszek majd belőle nap, mint nap, amíg ki nem leheli a lelkét! – a férfi egészen közel hajolt Ivan arcába, s végre Talan is láthatta fivére kegyetlen kínzóját.
Hangos nyögéssel reagált a képre. Mintha csak tükörbe nézett volna! Csak a férfi szemei kegyetlen sötétek voltak, szinte feketék…
Gyorsan váltott a képsor… Nappali, többedmagával…
Nyögve, zokogva temette arcát a kezeibe.
– Inkább végzek magammal!
– Akkor is meg fogja tenni amivel, fenyeget, és akkor meg sem tudod őket majd védeni! – dorgálta egy női hang. Felnézett, s az ismerős arcú nő volt, nagy pocakkal, mellette a csoportból már ismerős másik férfi. Még egy állapotos nő volt a szobában, az a barna, aki olyan volt, mint Dorothy. Együttérző fájdalmas pillantással nézett rá, mellé ült, s vállára hajtva a fejét, simogatta a karját.
– Nem menthetsz meg mindenkit, Ivan!
– Ti vagytok az életem! Nem veszíthetem el a társamat és gyermekemet!
– Nincs sok alternatívád. Dorothyt nem mentheted meg. Az apád, őt mindenképpen meg fogja ölni. A gyereknek viszont van esélye, ha összejátszunk! – szólalt fel a magas, kissportolt testalkatú férfi.
– Nem fogom megölni a saját társam, Robert! Képtelen vagyok!
– Csak a gyerekünket mentheted meg, Ivan. Én vállalom! Én mindenképpen halálra vagyok ítélve, de legalább ő éljen! – erősködött a barna hajú nő, szemében könnyekkel. – Inkább a te kezed által haljak meg békével, mint gyötrő kínokkal ő végezzen mindkettőnkkel – mondta az állapotos fiatal nő, kezét gömbölyödő pocakjára helyezve…
A nő combjai között a kezébe csúszott a magzatmázas gyermek, aki azonnal teli torokból üvölteni kezdett. Kislány volt! Könnyes zokogással tartotta a kezében a gyermekét, miközben a még kimerült anya sürgetni kezdte.
– Ivan! Siess már! Tedd meg!
– Nem tudom! – ordította, mindene belefeszült. – Nem vagyok rá képes!
A nő belekapaszkodva a férfi véres karjába, felhúzta magát annyira amennyire tudta, hogy a társa szemébe nézhessen.
– Akkor megteszem én! De neked akkor is el kell tüntetned a nyomokat!
– Dorothy!
– Szeretlek Ivan!
– Inkább én is veletek…
– Vigyázz a lányunkra! Mentsd meg! Egyszer az a szemét majd úgyis megkapja valakitől azt, amit megérdemel! – a nő miközben beszélt a férfihez, észrevétlenül elvette a karambitot a vadász bakancsának a szárából, s előbb a köldökzsinórt vágta el, majd egy határozott mozdulattal az éles pengét végighúzta a saját nyakán is.
Torka szakadtából engedte ki a hangját a férfi, ahogy magához szorította a síró kisbabát. Zokogva ringatta, szemét marták a könnyek, a lelkét feszítette a fájdalom. Amit aztán kellett tennie, az pedig maga volt a borzalom, a lelki megsemmisülése.
Pokrócba csavarta a gyermeket, aztán kiengedve fogait és karmait, leírhatatlan szenvedéssel a belsőjében tépni és marcangolni kezdte társa halott, de még meleg testét, hogy eltüntesse az önkezűség és a gyermek megszületésének nyomát…
Talan vergődve ordítozott leszíjazva az asztalon. Patakokban folyt a könnye, a maszk leszakadt az arcáról, ahogy előtörve a fogai, megnyúlt az állkapcsa, és acsarkodva dobálta a fejét. Dorothy felpattant az asztaltól, s a műszerek eredményeit nézve tördelte az ujjait, s ugrásra készen várakozott a következő percek eseményeire, hogy ha nem történik változás, felébressze a félvért.
Amilyen hirtelen jött Talan félelmetes rohama, olyan gyorsan abbamaradt, ernyedtek az izmai…
Kinyílt előtte az ajtó, és átnyújtotta a pokrócba síró gyereket az ott álló terhes asszonynak.
– Senki nem fogja megtudni ki ő, erre esküszöm. Még ő maga sem! – mondta határozottan a férfi, aki a nő mögött állt.
– Soha nem bocsátom meg magamnak, amit az anyjával tettem!
– Nem tehettél mást! Tudta ő is! Ha nem ezt teszitek, mindketten odavesztek volna! A gyerek és az anya is!
– Most láttatok utoljára!
– Legalább nevet te adj neki! – szólt utána a nő.
– Viselje az anyja nevét! – mondta a válla felett, azzal elfutott a sötét éjszakába… Kifáradásig… Fogalma nem volt meddig bolyongott zombiként, lelkét mardosó fájdalommal…
Újra a pincében volt, de csak egyedül.
Kezében a karambittal, a véres vizet bámulta maga előtt a kopott lavórban. Arcát lassan emelte a tükör felé…
Talan légzése szabálytalanná vált attól, amit a tükörben látott. Most láthatta tisztán és szemtől szemben, hogyan is nézett ki valamikor a testvére. Ivan nem fehér hajú volt, hanem sötét szőke, világosbarna árnyalatokkal. Szeme meghatározatlan kék, sötét, mint a tenger. Haját két oldalt nem borotválta!
A karambittal szinte a húsig kaparta le a bőrt. Remegve csonkította meg magát a fájdalomtól, amit tett a párjával, hogy mentse a gyermeküket.
– A véredben fogsz megfulladni! Erre esküszöm! – sziszegte a fogai között, egyre kapkodó légzéssel.
Lépéseket hallott maga mögött, gúnyos kacagást.
– No, fiam! Látom megtetted.
Véres, gyilkos pillantással fúrta tekintetét a tükörből a mögötte feszítő férfinek.
Talan minden izma beleremegett, hogy a kép, amit látott, szakasztott olyan volt, mint ő. Ettől csak még jobban gyűlölte magát.
– A lelkemet is elvetted, te rohadék! – ordította tehetetlen dühvel, undorral a tükörképnek. – Nincs senkim és semmim! De a tied sem leszek! Többé nem! Ölj meg most, mert ha nem teszed, én foglak!
– Szánalmas vagy, Ivan! Azt hittem rád büszke lehetek, hogy te valóban a vérem vagy – vetette oda a férfi a gúnyos szavakat. – Takarodj! Leveszem rólad a kezem! Ha megdöglesz, akkor megdöglesz!
A reggeli fény fájt a szemének, ahogy ébredt és pislogva nyitogatta. Egykedvűen, üres tekintettel bámulta egy darabig a vacsoramaradéka körül portyázó patkányt, majd egy hirtelen mozdulattal lecsapott rá és eltörte a nyakát. A mosdóhoz ment, tenyerét a csap alá tartva hosszan áztatta fáradtan a kiszáradástól beesett arcát. Ahogy felegyenesedett, és a tükörbe belenézett, haja ezüstfehér volt, szemei hideg, fakókékek. Mintha egy éjszaka alatt éveket öregedett volna…
Talan újra lenyugodott, lassú egyenletes légzéssel feküdt, izmai elernyedtek. Dorothy újra végignézett a műszereken, aztán a férfit figyelte aggódva hosszú percekig. A földre esett maszkot lassan felvette, de már nem tette vissza a vadász arcára. Féltette, hogy megint elkaphatja egy olyan intenzív roham, mint az előbb. Végigsimított a félvér leszíjazott karján, majd maga alá húzva egy széket, most közvetlen a hideg fémágy mellé telepedett.
Talan pedig tovább utazott Ivan emlékei között…
– Nem gyilkolhatsz! Nem hagyom!
– Majd pont te fogsz megakadályozni bármiben is? – újra az irritáló fölényes hang, lekicsinylő kacagással megspékelve.
– Ha még egy nőt bántani fogsz, ott leszek! Esküszöm neked, hogy az lesz az utolsó!
– Hát persze! Mi akarsz lenni? Az igazság lovagja?! Pont te? Azok után, amiket tettél? Ne nevettess Ivan!
Sikítás, félelmetes hörgés és veszett morgás elegye remegtette meg az éjszaka sötét csendjét és kúszott végig a szűk elhagyatott utcán.
Letépte a fiatal nőről a szörnyeteget, s ott ütötte, ahol érte. Végigmarta az arcát, ahogy kieresztett karmaival feléje csapott, így megfutamodásra kényszerítette a támadót, aki a kezébe temette véres cafatokra szakadt arcát, és nyüszítve, ordítva a fájdalomtól megszégyenülve menekült a sötétségbe…
Leguggolt a zokogó és halálra rémült fiatal nő mellé, aki sokkos állapotban próbálta takarni a testét mindazzal, ami a ruhájából megmaradt.
Levette hosszú mustárszínű kabátját és betakarta vele a reszkető testet.
– Nem bántom. Nyugodjon meg! Segíteni szeretnék – próbálta nyugtatni a rémülten reszkető nőt, aki elkerekedett szemekkel meredt rá, mintha nem is lett volna teljesen magánál…
Talan lélegzete kihagyott, miután felismerte az anyját, aztán felgyorsult, ahogy eljutott a tudatáig, hogy az anyja Ivannak köszönhette azon az éjszakán az életét! Ha ő, akkor nincs ott, az anyja ugyanarra a sorsra jutott volna, mint a többi áldozat! Megerőszakolta és szétmarcangolta volna őt is a bestia! Jóllakott volna belőle...
Éjjel volt, kavargó gondolatokkal a fejében járta az utcákat, fokozottan figyelve a sötét sikátorokra. Ígéretéhez hűen szemmel tartotta Bardwell környékét, hogy féken tartsa őt, ne tudjon ártani másoknak. A vér szag szinte az agyáig kúszott, s a tompa zajok egyértelműen dulakodásból származtak. Megnyújtotta lépteit s kiélezett érzékei a helyszín felé vezették.
Három alak ütlegelt, rugdosott egy földön fekvőt, aki már csak erőtlenül nyögött és rongybaba módjára, minden védekezés nélkül állta a bántalmazást.
– Hé! Mi a fenét műveltek ott?! – engedte ki a hangját s nagy lendülettel indult meg feléjük.
– A francba!
– Szerencséd van te szemét! Még úgyis elkapunk! – sutyorogtak a támadók, majd gyáván hátrahagyva már mozdulatlan áldozatukat, elszaladtak.
Csend lett. Olyan csend, hogy a földön fekvő zihálását is tisztán lehetett hallani.
Él! Még él! – állapította meg, ahogy leguggolt mellé. Óvatosan tapogatta át, hol és milyen sérülései lehetnek, lassan fordította a véres testet.
– Hallasz? – próbált vele kommunikálni, közben valami irat félét keresett a kopott, szakadt farmer zsebében – Hé! Legalább pislogj. Hallasz? Érted is amit mondok?
Csak értelmetlen motyogás és mély sóhaj volt a válasz, miközben fájdalmasan hunyorogva láthatóan a hang irányát kereste a férfi.
– Rendben! Akkor most kórházba viszlek – jelentette ki, azzal egy határozott mozdulattal könnyedén kapta fel a félholtra vertet.
Pár utcával odébb parkolt autója hátsó ülésére tuszkolta a csukladozó testet. Sűrűn tekintett a visszapillantón keresztül hátra, a tagadhatatlanul zavartan viselkedő sebesült férfire.
– Hol vagyok? – kérdezte motyogva, alig érthetően.
– A kocsimban.
– Hogy kerültem ide? Te ki vagy? – jöttek az újabb kérdések a hátsó ülésről.
– Szarrá vertek. Én Ivan vagyok. A mocskok meg elpucoltak.
Alaposan szétverhették a fejét. Talán agyrázkódást is kapott – állapította meg, miközben vizslatón figyelte az ismeretlent.
A férfi zavartan kapkodta a tekintetét, szeme fátyolos lett, s egy fájdalmas fintor után könnyeit törölgetve fakadt ki magából.
– Azt mondta ő az apám! Elvette a farkasom! Milyen apa az ilyen? Elvette a farkasomat!
Az apja fogadhatta fel, azokat a mocskokat? Mit csinálhattak vele? – morfondírozott magában a fehér vadász. Ivan együtt érzett az ismeretlennel, hiszen ő maga sem sok jót tapasztalt meg a saját apjától.
Talan pedig átélte ezeket az érzéseket, mintha csak az övéi lettek volna…
– Hogy hívnak?
A férfi láthatóan gondolkodott a saját nevén, majd egész teste megfeszült a fájdalomba, felordított.
– Hé! Hé! Hé! – csitította utasát. – Maradj nyugton! Tarts ki! Elhiszem, hogy fáj. Mindjárt jó kezekben leszel!
Bár már nem is volt benne olyan biztos, hogy kórházba kellene vinnie az idegent, de neki most sürgető dolga volt: Bardwell. Azzal nyugtatta magát, hogy nem árt a férfinek, ha legalább orvosi ellátást kap, hiszen egyértelműen alaposan jól helyben hagyták.
Amikor leadta a kórház sürgőségi osztályán, igazán nem tudott róla sokat mondani. Az utcán találta, a támadókat nem látta, mert mire odaért, azok elszaladtak. A férfinél nem talált iratokat, ő pedig soha nem is látta addig.
Együttérző tekintettel figyelte, hogy miközben igyekeztek ellátni a sérültet, már kénytelenek voltak az ápolók leszíjazni a biztonsági emberek segítségével, mivel egyre agresszívabbá vált.
Többször visszanézett a makacsul és kitartóan hadakozó, ismeretlen felé, aki reménykedő tekintettel segítséget remélve ordította utána a szavait:
– Ne hagyj itt! Hallod?! Ne hagyj itt! Vigyél magaddal!
Elszorult a torka, mégis lehajtott fejjel kisétállt az épületből.
A lelkiismeret fájdalmasan feszítette. A fehér vadászét is érezte és a saját magáét is.
Tudatosult benne, hogy Ivannak köszönhette az életét az anyja s így ő is. Azt, hogy megszülethetett!
Egyre kúszott fel a pulzusa, megállíthatatlanul pörgött fel a szíve.
És én mégis mit tettem vele? – Csapkodtak a gondolatai, nem értette miért hazudta neki Ivan, hogy megölte az anyját, mikor pont ő volt, aki megmentette! Miért hazudta azt, hogy megölte Haleyt? Leírhatatlan kínnal fájt mindene, ahogy újra lepergett előtte, miként szaggatta és marta a testvérét. Már maga sem tudta, hogy Ivan érzései vagy a sajátjai, amik között vergődött a lelke. Hol a dühöt érezte, ami akkor elöntötte, amikor a fehér vadász kimondta, hogy megölte Haleyt, hol pedig a saját eltorzult arcát látta, ahogyan vérben forgó szemekkel marcangolta Ivan húsát…
Aztán rádöbbent!
Eszébe jutottak a barna hajú, állapotos asszony szavai:
„Inkább a te kezed által haljak meg békével, mint gyötrő kínokkal ő végezzen mindkettőnkkel.”
Vagyis Ivan azt akarta, hogy ő ölje meg. Azt akarta, hogy az ő keze által halljon meg, és ne az apjuk végezzen vele…
Hangos ordítással engedte ki a hangját, minden izma belefeszült. Minden érzelme az egekbe szökött. Düh, indulat, bosszú és fájdalom… újra meg akart halni. Megint magát tette felelőssé, a létezését, hogy annyi mindenkinek okozott szenvedést és halált. Az anyjának, Ivannak, Haleynek… Gyilkos módon megemelkedett az adrenalin szintje, ahogy egyszerre akarta a halált és a bosszút. Meghalni és gyilkolni!
A gépek sípolva jelezték a veszélyesen túllépett értékeket, mire Dorothy azonnal pattant és hozzáfogott ébreszteni a félvér vadászt. Remegve futott versenyt az idővel, hogy életben tartsa Talant.
– Ne hagyj itt! – ordította zokogva, s egyre erősebben pofozta a férfit, hogy végre felébredjen. – Gyerünk, Talan! Kelj fel! Istenem segíts! Talan kelj már fel! Ébredj! – Paskolta a férfi arcát, aztán kapkodva eloldozta a szíjakat és megrázta a magatehetetlen, eszméletlen testet, mire végre érezte, hogy a félvér erőtlenül megemelte a karját, majd visszaejtette. Abban a pillanatban ráborult és a megkönnyebbüléstől zokogva ölelte át, a férfi leizzadt testét.
– Jól vagyok – motyogta Talan, közben erőtlenül próbálta emelgetni a kezét, mire aztán végre viszonozta a nő ölelését. – Nem szabadulsz meg tőlem ilyen könnyen – próbálta elviccelni.
– Egy frászt akarok tőled megszabadulni! – Dorothy vállon legyintette a férfit, s végre a könnyek mellett már mosolygott is.
Talan ülésbe fordult a kemény fekhelyen, Dorothy pedig pokrócot terített a vadász verejtékes hátára, s aztán egy bögre, forró teát nyújtott felé.
– Ne csináld ezt többé – mondta csendesen a nő. – Félelmetes volt.
Talan átszellemült tekintettel méregette a doktornőt, miközben tiszta, éber elmével gondolt vissza az átélt emlékekre. A félvér engedte, hogy a rátörő érzelmek vezessék a mozdulatait, s váratlanul kézfejével végigsimította a nő arcát.
– Téged nagyon szerettek a szüleid – mondta, s hangosan nyelte el a könnyeit. – Mindennél jobban akartak téged! – suttogta elszorult torokkal Talan, ahogy belegondolt, hogy őt még az anyja sem akarta a világra hozni.
Dorothy szemei elkerekedtek.
– Nem magadról akartál megtudni többet?
– Válaszokat akartam – rántott a vállán Talan. – Többnyire meg is kaptam. Azt hiszem még többet is, mint vártam – dünnyögte a félvér. A vadász tovább fürkészte a nő arcát, amivel már-már zavarba is hozta őt.
– Ne vizslass már! – Dorothy belebokszolt Talan vállába, zavart kislányos mosollyal fordította el a fejét. A férfi elnevette magát a nő reakcióján.
– Egy pszichológust zavarba lehet hozni?
– Bárkit, ha így belebámulsz a képébe! – morgolódott Dorothy. – Ne csináld már! – A nő eltakarta tenyerével a férfi szemeit.
– Nagyon szép nő volt az édesanyád! – Talan gyengéden tolta el a nő kezét. – A szemed az Iváné, de egyébként kiköpött az édesanyád vagy.
Dorothy arcán érzelmek változtak, tekintetén látszott, hogy gondolatok kavarognak a fejében.
– Azt mondod?
– Igen – bólintott a félvér. – Láttam!
– Gyere velem!
A doktornő megállíthatatlanul menetelt fel a szobájába, a nyomában Talannal. A férfi szinte érezte a nő ideges, izgatott feszültségét. Dorothy az ágya melletti kis szekrényben kezdett el kutatni, majd egy fotóalbumot vett elő. Az ágyra ülve, remegő kézzel kezdte lapozgatni, közben futólag megpaskolta maga mellett a helyet.
– Ülj már le! – motyogta utasítva a vadászt, mire Talan eleget is tett a kérésének, mellé telepedett, s figyelte, ahogy a nő oda-vissza lapozgatta a családi fotóalbumot.
– Rajta van a képen? – fordította végül a félvér felé a doktornő az egyik oldalon széthajtva azt, ujjával egy nagyobb méretű csoportképre bökött.
Rajta volt!
– Igen – bólintott rá Talan, s rámutatott a kedves mosolyú barna nőre, aki ott állt a másik két ember mellett, akikkel a megjelenő emlékképek között találkozott. Közben jobban szemügyre vehette a másik nőt is.
– Istenem! – szakadt fel Dorothyból.
– Mi a baj?
– Ő, a nevelőanyám húga!
– És ő? – Talan a másik nőre bökött.
– Ő a nevelőanyám, mellette meg a nevelőapám – sorolta Dorothy. – Csak persze sokkal fiatalabban. Itt én még meg sem születtem. Jó régi kép.
– Hol van most Mrs. Corbet? Beszélhetnék vele? – Talan pillanatok tört része alatt döntött.
– Gondolom lenn a kertben, vagy az üvegházban. Szeret kertészkedni – hadarta Dorothy.
Adelet az üvegházban találták meg, éppen a gyógynövényekből gyűjtött be leveleket egy fonott kosárkába. Talan határozott lépésekkel közeledett felé, mire a nő észrevétlenül másképp fordította a metszőollót a kezében. Ez a mozdulat, csak Talannak bírt jelentőséggel. Tudta, hogy a nő bármikor fegyverként fogja ellene használni a kerti segédeszközt.
– Beszélnünk kell – mondta határozottan a vadász, tekintete a metszőollóra siklott, majd belenézett a nő szemébe. – Arra nem lesz szüksége.
Adele a férfi válla felett Dorothyra pillantott, majd kényszeredetten bólintott.
– Mit akar?
– Segíteni.
– Ugyan miben?
– Azt maga pontosan tudja!
Adele sűrűn pislogott a félvér mögött várakozó Dorothy felé. Látszott a nőn, hogy hezitál.
– Nem veszem el a lehetőséget, hogy maga mondja el neki az igazságot – kezdte Talan. – De nem azzal tudja őt megvédeni, ha hazugságban tartja és tudatlanságban. Én már csak tudom! Inkább tanítsa meg megvédeni magát!
– Anya? Miről beszél Talan?
Adele lesütött szemekkel hallgatott, majd egy mély sóhajjal beleegyezően bólintott.
– Igaza van – fújta a szavait, majd felnézett a vadász szemébe. – Akkor teregessük ki a lapjainkat. Maga a jelek szerint, elég sok mindent tudhat rólam, viszont én önről semmit. Kicsoda maga, és ki küldte?
– Talan Falgaut vagyok és nem küldött senki – mondta nyílt tekintettel a félvér a nőnek. – Azt akarom megtudni, ki volt, aki megerőszakolta az anyámat. Ki volt, aki megcsonkította a testvérem lelkét. Ki volt, aki miatt annyi ember halt meg és szenvedett. Meg akarom keresni azt a szörnyeteget és megölni! – sorolta szilárd elhatározással Talan.
– Sok sikert hozzá!
– A segítségét kérem, asszonyom! Maga tudja ki az!
Adele a fejét ingatta.
– Nincs bizonyítékom, csak az elméleteim vannak. Sziklaszilárd bizonyítékok hiányában pedig embert elítélni és ölni, gyilkosság.
– Rendben – bólintott Talan – Akkor kíváncsi vagyok az elméleteire!
Adele egy hangos sóhajjal a kosárba engedte a metszőollót.
– Gyertek velem – intett a fejével a nő.
Adele Corbet a két fiatalt a katakombaszerű pincerendszerbe vezette, csak más irányba. Biztonsági zárral ellátott ajtókon keresztül, hihetetlen fegyverarzenál tárult Talan és Dorothy szeme elé.
– Fejvadász csoportként működtünk – kezdte az ősz hajú, karakán nő. – Dorothy, Robert, Col Zimmer, Ivan és én. Colt egy bevetés alkalmával vesztettük el. Akkor már nem csupán a rendőrségnek dolgoztunk. Ivan által belecsöppentünk más körökbe, egy egészen másfajta világba. Sokkal jobban fizetett, de sokkal veszélyesebb is volt. Átíródtak a szabályok, a törvények. Lassan megtanultunk másképp is harcolni és védekezni. Kitágult a világ – kezét lendítve Adele körbemutatott a helyiségen. – Ott már nem volt elég egy magnum.
Adele mesélni kezdett. Bevetésekről, arról is, hogy Ivan hogyan került be közéjük, hogyan tudták meg, hogy más, hogy nem egészen ember. Elmesélte, hogy a terv az volt, hogy ha megszületik Adele gyermeke is, ikrekként fogják felnevelni majd a két kicsit, hiszen pár hét eltéréssel volt kiírva a testvérpárnak a szülés időpontja. Adele gyermeke viszont halva született. Így a napvilágra került hivatalos verzió az volt, hogy Dorothy és gyermeke az életüket vesztették a szülés alatt. Az, hogy Dr. Corbet mégsem a vérszerinti lánya Robertnek, akkor derült ki, amikor a doktornő készségesen lett volna a rákos sejtekkel harcoló apa csontvelő donorja.
Adele rendőrségi akták másolatait teregetette ki Talan elé. Köztük volt olyan is, amiket Nick a rendelkezésére bocsátott, és amik Dorothy lakásban égtek.
– Én innen indultam ki – Adele Talan anyjának az aktáját tolta a vadász elé. – Nem egyértelműek a vallomások, zavarosak. Itt volt egy rendőr…
– Bardwell – motyogta közbe a nevet Talan.
– Igen!
– Nem volt időm, alkalmam csak épp átfutni az aktát. Ez nekem is meg volt – magyarázta Talan sután lendítve a kezét a papírköteg felé.
– A rendőr a vallomásában azt állította, hogy ő találta meg a sokkos állapotban lévő nőt, ahogy járőrözött és még össze is akaszkodott a támadóval.
– Az anyám a vallomásában azt állította, hogy a nevezett rendőrrel volt, vele ment el.
– Erről beszélek! A felvett vallomások ellentmondásosak! Végül a rendőrét vették alapul, az lett a hivatalos verzió. A tény csupán annyi, hogy a rendőr, elég csúnya sérüléseket szenvedett. Hogyan, mikor és kitől, az rejtély!
– Hol sérült meg?
– Mindenhol össze volt mardosva, még az arcán is!
Talan szíve egyre gyorsabban vert.
– Van valahol kép erről a rendőrről? – beletúrt a papírok közé, már remegtek az izmai.
– Itt nincs.
– Akkor hol?
– Talán a rendőrségi adattárban. Miért?
– Én láttam Ivan apját! Be tudom azonosítani! – szakadt fel lelkesen Talanból, teljesen felpörgött. – Én vagyok a koronatanúja az elméletének asszonyom! – A félvér belenézett az egykori vadász nő szemébe. – Azt hiszem, az én tanúvallomásomra már lehet ítélkezni és büntetni. Nem?
– Ha így van, akkor igen! – Adele szemében megcsillant a remény fénye, hogy elégtételt vehet azon, aki miatt annyi szenvedést kellett átélnie a családjának.
– Keressen képet erről a rendőrről – Talannak fel sem tűnt, mennyire utasító volt, ahogy őt is lázba hozta az igazság közelsége. – Mert akit én ismerek ezen a néven, az egyáltalán nem hasonlít arra, akit láttam Ivan emlékében.
– Rendben!
– Nekem még van egy utam Clear Creek-re! Vannak, akikkel tudatnom kell, hogy Haley él.
– Én tudok valamiben segíteni? – szólt közbe Dorothy, közelebb lépve az asztalhoz.
– Igen, neked is lesz feladatod – vágta rá Adele. – Meg kell tanulni megvédeni magad!
– Igen! – helyeselte pimasz vigyorral Talan, és gyengéden csapta vállon a nőt. – Engedd ki magadból a vadállatot, Dothy! – mondta a szemöldökét vonogatva a félvér.



Nick kapkodva nyeldekelte le a falatot a szájából, ahogy Talan megjelent az ajtóban.
– Helló haver! – köszöntötte teli szájjal.
– Infóra van szükségem! – támadta le azonnal a vadász az irattárost.
– Mond! – biztatta a fiatalember a félvért, letette félbehagyott hamburgerét, s tudálékosan az asztalra könyökölt összefűzve az ujjait. – Az irattár mellé majd azt is kibiggyesztem legközelebb, hogy információ.
Talan elengedte füle mellett a cinikus megjegyzést.
 – Az a rendőr érdekel! Bardwell.
– Igen?
– Azt mondtad, addig pakolgatták ide meg oda, amíg börtönigazgatót nem csináltak belőle.
– Igen! – bólintott Nick. – Miért?
– Tudnál nekem mutatni, erről a Bardwellről egy régebbi képet?
– Régebbit? Mennyire régebbit?
– Abból az időből, mikor azok az esetek történtek.
– Az kicsit körülményesebb – húzta félre a száját a fiatalember. – A személyzetis aktákat nem mindenki érheti el.
– Mennyi idő?
– Nem tudom – rántott a vállán Nick. – Majd hívlak!
– Rendben! Kösz’! – Talan már lendült az ajtó felé, mikor a fiatalember utána szólt.
– Várj! Most jut eszembe! Kerestek egy ügyvédi irodától! – az irattáros az asztalán kezdett el keresgélni valamit.
– Igen? Kicsoda? Minek? – ráncolta a homlokát a félvér.
– Azt mondta az illető, hogy a lakásodon nem ért el, ezt adta. – Nick megtalálta, amit keresett, s a névjegykártyát a vadász felé nyújtotta. Név, cím, telefonszám és az iroda neve állt rajta, ami alá zárójelben fel volt sorolva, milyen esetekkel foglalkoznak.
– Hagyaték? – dünnyögte Talan, meglepve emelte meg a szemöldökét.
– Örököltél? – kérdezte vigyorogva Nick.
– Nincs kitől – morogta a vadász, majd zsebébe süllyesztve a névjegykártyát elköszönt és sietve távozott.



– Mivel az ügyet hivatalosan is lezárták és a papírokat is megkaptuk róla, így a hagyaték kiadható – mondta monoton, érzéstelen kifejezéssel az arcán a középkorú, makulátlan megjelenésű ügyvéd, lezser tartással viselve elegáns szürke öltönyét.
– Hivatalosan lezárták? – Talan igyekezett leplezni döbbenetét.
– Igen. Itt a másolat róla, csatoltam a végrendelet irataihoz – bólintott a férfi, s a vadász felé tolta a papírokat.
– Hogyan halt meg a testvérem? – kérdezte puhatolózva a félvér, annak ellenére, hogy ő pontosan tudta az igazságot. A hivatalos verzióra volt kíváncsi.
– Végzett vele az illegálisan és teljesen szabálytalanul tartott kis házi kedvence – hadarta egy szuszra az ügyvéd.
– Ez mit takar pontosan? Milyen házi kedvence?
– A bátyja egy hatalmas szürke farkast tartott a bérelt lakosztályában! – a férfi hangsúlya, és arckifejezése is arról árulkodott, hogy ő maga mennyire képtelennek tartja az ilyen extrém állattartást.
– Hogy mit?
– Egy vad, kifejlett farkast tartott a bérelt lakosztályában – mondta tagoltan az ügyvéd.
– Hol van ez az állat most? – Talanban összecsaptak a gondolatok. Ő még csak nem is érzett semmi hasonlót ott, mikor Ivannal felmentek.
– Hát hol lenne? – a férfi úgy kérdezett vissza, mintha azt a vadásznak tudnia kellett volna. – Egy állatmenhelyre szállították, ahol nyilván már el is altatták a dögöt.
– Hová?
– Mit tudom én! – az ügyvéd tanácstalanul dobta szét a kezeit. – A rendőrségen érdeklődjön.
Talan sietve aláírta a hivatalos nyomtatványokat, átvette a dobozba csomagolt személyes holmikat, kulcsokat, az aktát az örökösödési papírokkal, és elkezdte hiábavalónak tűnő versenyfutását az idővel. A bürokrácia kapuit döngetve, a sokadik érintett és megfelelő emberrel folytatott győzködés után, végre ott várakozott a menhelyen arra az alkalmazottra, aki a farkast felvette az intézménybe napokkal ezelőtt.
– Már nincs itt az állat, sajnálom – ingatta a fejét a fiatal állatgondozó, vállai közé húzva a nyakát.
– Elaltatták?
– Nem! – rázta a fejét a férfi. – Nagy volt a kalamajka az állat körül – mesélte nagy lelkesedéssel. – Megjelent egy állatvédő aktivista nő, és addig lobbizott, amíg kiadták neki. Valami természetvédelmi területre vitte vagy hová.
– Utána lehetne nézni, hogy hová?
– Csak a nő aláírása van nálunk, hogy felelősséget vállalt az állatért, meg hogy átvette – rántott a vállán a fiatal férfi, majd félrehúzta a száját. – Sokra nem megy vele – vigyorgott –, mert ki se lehet olvasni a nevét.
– Megnézhetem? – erősködött a vadász, minden hajszálba kapaszkodva. A fiatalember kényszeredetten bólintott.
– Felőlem – rántott a vállán, s Talan elé tolt egy vaskos könyvet.
A félvér csalódottan húzta fel a szemöldökét.
– Ennyi? Egy sor egy könyvben, egy dátummal és egy aláírás?
Az alkalmazott egy fintorral kísérve mély lélegzetet vett, s egy irattartós szekrény fiókjából aktát vett elő. Két papírt tett az asztalra. Egyik a felelősségvállalási nyilatkozat, a másik az átvételről.
Talan önkéntelenül emelte egészen közel az arcához az iratokat, s úgy szimatolta, mintha legalább parfümmel lett volna befújva. A fiatalember szeme egy pillanatra kikerekedett, majd megköszörülte a torkát.
– Maga meg mit művel? – Vissza kellett tartania hitetlenkedő mosolyát, nehogy nevetésbe törjön ki.
A vadász elengedte a füle mellett a megjegyzést, s aztán az aláírást vizsgálta, ami valóban kiolvashatatlan volt. Nem azért mert macskakaparás volt. Ellenkezőleg! Olyan kacskaringós, szinte már cirill betűk, hogy nem lehetett kiolvasni a nevet. Újra megszimatolta a két papírt, majd visszaadta azokat az orra alatt somolygó alkalmazottnak.
– Köszönöm – dünnyögte a félvér. Tudta, hogy ettől többet, most nem igen tehetett. Fogalma nem volt, hogy további élete során majd találkozik-e az aláírással, vagy az alaposan megjegyzett, elraktározott szaggal, illattal. Talan tehetetlenül vett egy mély lélegzetet. El kellett fogadnia, hogy itt és most nyomozásának ezt a vonalát nem tudta folytatni. Megakadt. Pedig nagyon is felkeltette az érdeklődését a titokzatos farkas, és az aktivista nő, aki nyilván nem véletlenül lobbizott az állat életéért.
Visszatért eredeti tervéhez, hogy elutazzon Clear Creek-re, elvinni a hírt Amarionnak és Kailának, hogy Haley él!
Visszament a Corbet rezidenciára, hogy örökségét biztonságba helyezze Dorothynál.
Talan Ivan kopott, s már régről ismerős utazótáskájának tartalmát pakolgatta ki az asztalra, míg a doktornő az iratokat, a csatolt dokumentumokat olvasgatta.
– Örököltél egy házat Romániában – mondta a nő, mire a félvér hitetlenkedve kapta fel a fejét.
– Hol?
– Romániában.
– Románia?
– Pádis – bólogatott Dorothy, s a papírokat a mellékelt fotókkal Talan felé fordította. – Galbena-szurdok.
Hihetetlenül gyönyörű, és vad táj volt. Sötét fenyvessel körbevett, több szintes, tornyos faház, közvetlen mellette félhajas melléképület. Mintha csak egy középkori film díszlete lett volna. Kísérteties volt, de nem elhanyagolt.
Talan leragadt az épület és a hely látványánál, miközben Dorothy már a laptopján kutatott a környék után.
– Valami turistaközpont. Vadregényes, természetvédelmi terület…
– Micsoda? – Talan a homlokát ráncolva kapta fel a fejét a nő utolsó kifejezésére.
– Vadregényes, természetvédelmi terület, csupa érdekes látványosság. Nagyon különleges hely lehet! – lelkesedett fel a google által felhozott fotókat nézegetve Dorothy. – Gyönyörű!
Talan figyelme visszairányult a táska tartalma felé, közben tele volt a feje gondolatokkal. A farkas jutott eszébe újra, s az aktivista nő, aki valamilyen természetvédelmi területre vitte az állatot. S most az örökölt ház, ami szintén egy természetvédelmi helyen van. Közben a kezébe akadt egy terjedelmes bőrkötésű, vaskos könyv. Belelapozva, igényesen vezetett kézzel írott jegyzeteket talált benne, néhol rajzokkal is illusztrálva.
– Wao! – szakadt fel belőle. – Indiana Jones naplója elbújhat mellette! Ivan Maxon, te egy alapos és nagyon kreatív vadász voltál!
– Mi ez? – Dorothy érdeklődve pattant fel a laptop mellől, s pár lépéssel kíváncsiskodva ácsingózott a félvér mellett, hogy ő is lássa a nem mindennapi, nyomott mintás bőrborítású könyvet.
– Valami mindent tudó kisokos – dünnyögte Talan, miközben érdeklődve lapozgatta a vaskos irományt. – Ezek? Valami képletek? Te ehhez jobban értesz. – A félvér a doktornő felé mutatta a vegyjelekhez hasonló rövidítéseket, amik mellé mennyiségek is írva voltak.
– Valamilyen anyagokat jelölhetnek. Vegyület, vagy olyasmi. Miből mennyi kell az egyes alkotóelemekből.
– Mit kutyultál össze, tesó? – mormogta az orra alatt Talan, tekintetét a számokon és rövidítéseken végigfuttatva. A félvér oldalra mosolygott a doktornőre, akit láthatóan nagyon is lázba hozott a felfedezés.
– Meg is van, honnan örökölted a tudományok iránti érdeklődésedet – jegyezte meg a vadász, könyökével játékosan bökte oldalba a nőt.
– Ez nem DNS. Nem genetika. Inkább kémia.
– Aranyat csinált? – vigyorodott el Talan. – A hely a képen még passzol is hozzá.
– Nem hinném, inkább valami fém, vagy vegyület lehet. De ezek nekem ismeretlen vegyjelek.
– És ha csak rövidítések? – találgatott tovább Talan.
– Akkor megakadtunk – fújta Dorothy. – Képtelenség kikövetkeztetni, hogy ezek milyen anyagok rövidítései lehetnek.
Talan mélyen szívta be a levegőt, átcsúsztatta a nő kezébe a vaskos könyvet.
– Tanulmányozd – mondta, s tíz ujjával áttúrva sötét haját, kinyújtóztatta izmait. – Én elviszem a hírt Amarionnak és Kailának, hogy Haley él.
– Anya intézett neked egy helikoptert.
– Ó! Rendes tőle.
Dorothy arcán mosoly jelent meg, ahogy rántott a vállán.
– Engem félt.
– Hogy függ össze az én utazásom a te féltéseddel? – Talan értetlen arckifejezéssel, húzta vállai közé a nyakát.
– Azt mondta, hogy melletted tuti biztonságban vagyok, ezért mindent megtesz azért, hogy lerövidítse az utadat – magyarázta a szemét forgatva a nő. – Bízik benned! Ez nagy szó az ő részéről!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése